15.4.09

pEnGhArGaAn UnTuK 'my bro n my sis'

Sekarang musim exam tgh melanda sume IPTA teramasuk lah USM ni....penghujung sem pun hampir melabuhkan tirainya.Lepas ni ramai lak member2 aku yang akan grad lepas ni termasuklah 'my bro n my sis' ni...so aku nak citer cikit r pasal diorang ni coz byk pengalaman yang aku ngn member2 aku dgn 'diorang'sume....so kiranya entri kali tuk bagi penghargaan kat diorang r..hahah

Ha...ni lah abg angkat aku...kitorg panggil Abg IzAt...1st time aku kenal dia semasa aku mula2 joint PPMUSM dan dia berjaya 'tarik' aku ngn member2 lain tuk kekal dlm PPM...thanks abg Izat...bekas mantan YDP PPMUSM...kitorg byk belajar dengan dia ttg pelbagai perkara termasuklah gerak kerja,agama,isu semasa dll...seorang yg kelakar n kadang2 sempoi..(haha)..family dia gak merupakan family angkat aku semasa MBM thn lepas ...
alhamdulillah..perhubungan tu still sampai sekarag...Rindu lak kat Mak n Abah,,heheh
Sekarg ni jadi ustaz sandaran sementara menuggu tuk posting jadi 'ustaz biologi'...good luck abg izat.

dari kiri:Ding,Saiful,Zaidi
Ding:seorang yang simple,kelakar n bile cakap Tgganu,slang nye memang pekat...haha..antara org yang rapat ngn aku...gi Guar Lobak same2..g umah Mak Ngah kat Yan,dinner same2 dll...dia ni memang mementingkan UKHWAH antara kami2 ni...then lepas ni dia kan jadi 'Engineer';..insya ALLAH...semoga impian tercapai..lagi satu teringat lak aku mase kita main bowling ari tu.(sape lah yg terbaling bola bowling kat belakag kan...malu giler..jatuh saham..hahah)

Saiful:berasal dari negeri 'Kelate'..dia ni kadang2 tegas dlm gerak kerja..maklumlah YDP..tapi yg kelakarnye bile dia nak serius jer..ktorg akn tersenyum coz mimik muka dia yg melucukan..mempunyai perangai yg 'giler2'....tapi dia ni kadang2 pandai gak bergossip..hahah. dia ni ade sifat 'leadership' lebih2 lagi semasa bagi motivasi kat sekolah2..sume adik2 suke kat dia...tapi yg aku pelik nye,setiap kali wat program kat sekolah,adik2 akan cakap 'Abg Saiful tu handsome r..'geram gak yg lain ni dengar..agknye adik2 ni rabun kot...pada hal aku lagi encem n hot lak tu..haha...

Zaidi:dia ni menjadi tempat rujukan bagi kami2 ttg hadis,isu agama n doa2...coz dia ni byk bace buku2 yg berkaitan agama..bagus2..kalo org yg x rapat ngn dia mesti kate dia ni pendiam..tapi bile aku dah rapat,Ya ALLAH hanye Tuhan je yg tau peranagai 'giler dia'...haha.

Abrar:sorry gambar hang x de kat cini..ade masalah cikit mase upload..kwn baik aku sorg ni merupakan exco PPM..dia ni bagus n kuat gak membebel...kadang2 sakit gak telinga aku,Rahimi n Ding dengar..tapi best r...membebel tuk ingatkan diri masing2...sgt2 betggungjwb.. tapi dia ni boleh tahan gak penyebar berita..sampaikan kitorg gelarkan dia 'PAPA JARUM'..hehe.jgn marah Abrar...ade yg x leh aku lupe bile dia cakap salah seorg MT ni dah bertunang(sape lah org tu kan...)....ye lah aku percaye....sampai org yg empunye diri marah..hehe tapi tu sume kenangan..memg best giler kalo teringat balik

dari kiri:waheeda,Kak Lillah,Farhana,Fairuz,Asma
Waheeda:bakal kerja dlam bidang 'Human Resource' ni mempunyai satu minat yg pelik n ajaib..nak tau x dia ni minat giler ngn binatang PENGUIN..n tah lah..byk2 binatg kat muka bumi ni,binatg tu gak yg dia minat...sampai name pun tukar jadi BELLA PENGUIN...haha.Seorg yg kelakar giler n suke menyakat org...bagus2...teruskan perjuangan anda..hahah

Kak Lillah:dia ni sebenarnye sebaye ngn aku..tapi aku ngn geng2 aku panggil dia Kak sebab dia ni matured berbanding ngn usia...lagipun kitorg sgt2 suke n terkesan bile wat program motivasi kat sekolah...pendekatan yg dia bwk memg lain dari yg lain...byk 'benda' yg kami belajar dari dia..tapi dia ni kalo nak tau pandai gak bergossip-gossip ni(jgn bg tau org tau)..boleh dikatakan ketua gossip gak lah dlam kumpulan serikandi2 dlm PPM ni..haha..jgn marah kak...

Farhana:suke sgt senyum...x kisah lah kalau perkara tu sedih ker..tetap murah ngn senyuman..bagus2...hehe..nasib baik dia x senyum sorang2,kalo x mesti org lain anggap dia ni.....(faham2 sendiri lah kan....)hahah.dia ni kalo meetg mase gerak kerja suke bile dia cakap'TOLONG MINIMUMKAN KOS PENGELUARAN YER!!!'..haha..mentang-mentanglah jadi Bendahari...hehehe.so sape nak jadi accountant bertauliah lepas ni boleh lah belajar ngn dia..hehe..jgn marah...

Fairuz:seorg yg tegas dlam gerak kerja n sangat2 jujur..kalo x puas hati dia kan cakap terus terang..bagus..tu yg aku n geng2 aku suke coz nampak lah objektif sebenar yg nak dituju bile wat satu2 program tu..dlm ketegasan ade gak kelembutan...kalo kwn dia suke senyum,dia ni lak suke ketawa...bagus2.tuk kesihatan...

Asma:memg pakar dlm bidang 'Fizik' ni merupakan seorang yg lemah lembut...dia ni kadang2 pembawa gossip...suke korek rahsia org..haha..tapi gossip2 yg membawa kebaikan tuk semua lah...

Ha yg sebelah Fairuz ni lak kitorg panggil dia Nini...exco PPM...
antara org yang agak rapat dikalangn serikandi2 PPM ni..x penah tgk dia marah..tapi sangat bertggungjawb bile diberi amanah lagi2 mase wat prograg KASEH ari tu..bagus2...tapi dia ni gak suke korek rahsia org..kalo dapat tau..abis lah sume warga PPM tau..hehe..tapi rahsia2 tuk mempertingkatkan diri lah..bagus2..

Ok lah...so kesempatan disini aku nak mintak maaf kat kalian semua sepanjg kita bergrak kerja n mintak maaf gak andai entri kali ni ade korg x puas hati.hehe..entri kali ni sebagai penghargaan tuk kalian semua sebelum kalian grad..maklum lah kebanyakkan dari kalain akan tgglkn U ni,ade yg dah abis,ade yg tggl 1 sem lagi n ade yg tggl 1sidang lagi..memandangkan aku x tau nak bagi ape..so entri ni lah sebagai gantinye..hopefully kalian akan selalu bahagia n dapat mencapai impian masing2..segala kenangan yg dilalui bersama adalah kenanagan yg terindah dalam hidup yg x mungkin akan aku dapat lupakan...perkenalan dgn kalian membawa aku kepada anjakan paradigma yg x penah aku sangka2...aku berharap UKHWAH yg terjalin ini akan kekal sampai bile2..andai kata kita tiada jodoh dipertemukan di muka bumi selepas perpisahan ini,aku doakan semoga kita dipertemukan di SYURGA yg kekal selama-lamanya...insya ALLAH..lastly aku nak cakap:TERUSKAN PERJUANGAN N SALAM UKHWAH..
YOU ARE ALWAYS IN MY MIND

11 comments:

Ana FyruZ said...

waduh2.. komen jujur2 ni mesti rentetan dari kes meting kampung tu kan..? hehe.. ( Itu mmg letusan minda di tahap maksimum tu )keh2..
betul ke org ni kuat gelak??? hmm kena stabil balik nie dgn kena kuat menangis huahua.. xdalah.. Btul2.. gelak ni good medicine kalau kita stress. Cm kak na..cara dia suka senyum. Even kalau dia menangis pun..dia senyum gak. X caya..cayalah..
nk komen mt2 semua..tpi kalau komen kat sni, tkut CG terbakar kot. hehe..So..xperlah lain kali la. :p
NAsib baik saya x termasuk geng bergosip. hehe.. Nk gosip tapi..semua dpan mata. So..x tau nk gosip apa. Melainkan gosip pasal wan adalah..hehe..xbnyk sikt2 je. Tu pasal sampai kami terus ambil wan jdi NYDP2 tu.. gosip baik2..jgn risau. hehe

apa2pun..thanks for this artikel. Wan pun apa kurgnya.. kdg2..suasana yang suram muram jd ceria secerianya bila wan ada. huhu.. Bgus apa.. Suka bila wan dan pak lang bergurau hari tu kat gerai.. Hehe..lwak la korg nie. Gelak2 jugak..kerja jalan..ceh.. dush kat diri sndiri.

ok wan..nk komen pnjg2 karang..timbul gosip baru plak..hehe :D fairuz suka mmbebel plak.. hehe.

ap2pun..all the best for exam. Skrng nie org agak free dri yg lain. Tu pasal jd lagha sikit. Hehe.
salam ukhwah

lillah said...

ish3...

hehe

x tau nk kata..

hahha

nak gelak baca..
baca sambil makan .. tersedak..

hahaha

aisya humaira said...

hepi ja baca enti ni..klakar la wan..

sapa ckp fairuz x rmsuk dlm geng gosip??hmm,ketua tu..hehe

hmmm,bermcm2 jenis org yg wan kenal,bertuah kan.nnti byk yg wan boleh blaja.sama2 la kita blaja dari org2 sekeliling kita..

budaktunggal said...

to fairuz:
oo..fairuz pon gossip pasal saye gak e...kalo tau nak gak tulis kat entri ni...awat x nak komen lebih2 lak..takut gossip kita berdua ker???maklumlah wan ni kan hot!!!heheh

to lillah:
sorry kak sampai tersedak bace entri yg ni..x sengaja..so lepas ni wan nak bagi amaran..kalo bace blog Wan jagn bace sambil makan...kang nnti tercekik..heheheh

to aisha humairah(nini):
oo...fairuz tu ketua gossip e...ingat kan kak lillah.heheh..ye betoi tu..makin ramai member2 yg kenal,makin2 mcm2 ragam yg boleh jumpe...yg baik tu jadikan ikutan n buruk tu sebagai pengajaran....

abrar said...

ketika menoleh ke belakang,lihatlah apa yang telah dilakukan.Terang gelap sudah tersemat di tubuh bagaikan organ yang terus beroperasi menjalankan tugasnya. tidak perlu untuk terus bersedih jika saat perpisahan itu telah datang ke atas kita kerana semua itu telah ditakdirkan.

-----------
serpihan idea dari cerita yang tidak ada nama.

budaktunggal said...

to abrar:
thanks komen ko tu...wah bahase mcm sasterawan negara...hehe...
betoi2...perpisahan itu merupakan takdir tapi lagi best kalo ia dapat diputarkan balik mase lalu...
akan ku kenang mase itu sampai bile2...
sesungguhnya setiap pertemuan pasti ada perpisahan kan?????????

insan_kerdil said...

sedih r..akak x t'masuk...huhu..gurau jer eh..
erm..saje nk menyebuk..

Alhamdulillah, akak setuju ngan nini =)..bagus gak kita jumpa ramai org ni, insyaAllah blh blaja byk bnd..

sebenarnya manusia xkan (kurang) m'hargai teman disisinya selagi x b'laku espisod p'pisahan dlm hdp mereka..sebab itu la Allah jadikan p'temuan itu pasangannya perpisahan..supaya manusia lbh b'syukur..walahu a'lam..

maaf kalo salah komen..

budaktunggal said...

to insan kerdil(romlah):
jgn risau k...ni baru episod pertama...nnti ade episod ke-2,wan masukka kak romlah,pak lang n ramai lagi..heheh..so tggu jelah entri tu nnti k sem depan...hahah
betoi tu wan setuju ngn nini n kak romlah...ape2 pon wan harap ukhwah kita tetap terjalin sampai bile2 k... friendship 4 ever

insan_kerdil said...

huhu..wan..akak main2 je la..huhu..

erm..insyaAllah..moga ukhiwah kita semua b'kekalan hingga ke akhir hayat =>...

kakna said...

salam alaik sume.. hehe.. menarik entri adk sorg nh.. emm.. semoga ukhuwah yang terjalin akan terus berkekalan.. banyak sangat kenangan ngan korg nh.. huhu manis.. pahit sumenye ada.. pahit nh bagus tau.. yang pahit x semestinya dibuang, yang manis plk x semestinya dtelan.. hehe.. renung2kan.. selamat beramal..:)

budaktunggal said...

to kak ana...
setuju ngn comment tu...yg berlalu biarkan berlalu..memori akan menjadi indah bile terkenang mase lalu samaada saat manis mahupun saat duka kan...