22.2.10

MBM:terbinanya ukhwah atas perjuangan menjadi aktivis@da'ie


Bismillahhirrahmanirrahim.....
Alhamdulillah...program Mahasiswa Bersama Masyarakat(MBM) telah berjaya dilaksanakan selama 9 hari (termasuk Kem Persediaan Peserta@KPP) dari 12 feb-20 feb 2010. Mega projek ini dilaksanakan di kg. nelayan: Kg. Raja Bashah,Kuala Kurau,Perak...
Ini ada beberapa gambar sepanjang kami ber'MBM' disana..byk pengajaran,pengalaman dan sofkskill yg kami dapat:

ini lah dia Farhan...antara yg paling ptg dlm MBM ni..sebagai Pengarah Projek vs Ketua Kg.(komuniti kecil). Caiyya r....sgt2 berwibawa dlm menjalankan amanah yg diberi


jom mkn siput kat umah mak angkat qayyum....sedapnye duk tepi sungai
bila 4 dara duk tepi sungai....beginilah jadinya....
semasa membuat pemetaan komuniti
setelah membuat pemetaan komuniti,kami pun wat POA(plan of action)
beginilah keadaan kpg sepanjg kami berprogram disini
semasa tanam pokok bakau..walaupun 1st time n susah@geli,tapi sgt memberi byk pengalamn n pengajaran
semasa wat program motivasi kepada adik2 di kg. tersebut.
abg wan(aku): adik-adik!!!!!
adik-adik:ALHAMDULILLAH!!!!!
bestnye tagline ni...still teringat sampai sekarg..;)
beziarah rumah ke rumah mak angkat masing2....nak rapatkan ukhwah
mendengar dialog ttg isu2 nelayan serta pandangan kami sebagai ttg isu berkenaan dlm konteks mahasiswa
wat program sukaneka bersama org kpg..cepat!!!!nak hadiah x....
di saat majlis perpisahan sebelum kami bertolak balik USM...sedihnya....tapi x pe bermulanya ukhwah kita disini tidak bermkana ukhwah kita juga berakhir disini.....

Ada beberapa perkara yg menyebabkan hati saya begitu bahagia@tenang sepanjang program dan sesudah program tamat:
  1. ukhwah yg terbina antara peserta dgn peserta dan antara peserta dgn penduduk kpg sgt2 rapat seperti sudah lama kenal....walaupun ada beberapa peserta dari IPTA(UNISEL,UUM,UPSI,IPTB) yg lain yg baru 1 st time joint.
  2. 1st time dlm sejarah MBM buat di perkampungan nelayan. Byk pengajaran ttg isu maslah nelayan yg kami ketahui serta keadaan fizikal di kawasn tersebut....
  3. kami bukan shj menitikberatkan objektif sepanjg program,tetapi juga mengutamakan pemahaman bagaimana mahu bergerak kerja dlm masyarakat di samping menjaga batas2 pergaulan...segala program n objektif berlandaskan Al-Quran dan Sunnah.Alhamdulillah...

ukhuwwah (yg terjalin antara seorg mukmin dgn seorg mukmin yg lain) mestilah menjadi hubungan yg membawa mereka kpd ketaatan kpd ALLAH sbg membenarkan sabda Rasulullah s.a.w yang menyatakan:
"Sesiapa yg ALLAH ingin kurniakan kebaikan kpdnya nescaya ALLAH mengurniakan kpdnya seorang teman setia yg soleh,jika sekiranya dia terlupa(lalai), dia menolong memberi peringatan dan apabila(temannya itu) memperingatkannya ia akan menolongnya."
teman setia yg baik spt inilah yg dimaksudkan oleh Saiyidina Umar Bin Al-Khattab yg menyatakan:
"Engkau mestilah mencari saudara-saudara yang jujur dan hiduplah di kalangan mrk kerana mereka itu adalah perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu kesusahan"

#jika mahu lihat lebih banyak gambar2 kami,mai r click kat facebook saya dlm blog ni ataupun add blog Ppm Usm

3 comments:

Fateh said...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sudah selesai sudah program.. Semoga semua yg terlibat mendapat manafaat dari program ini sprti mana yang diharapkan..

Semoga ALLAH mengeratkan ukhuwah antara kalian dan bersatu untuk terus membela nasib masyarakat dengan ilmu yang ada..

qamar_muneera said...

Salam ziarah.. semoga ukhwah berkekalan. kalau ada program ajak lah saya lagi =)

isz_one said...

to fateh: insya allah..time kaSIH
to munirah:insya allah kami akn ajak..thanks sebb sudi jadi sebahagian dari kami dlm ber'MBM