19.11.09

diDEdikAsikAn kHaS uNtUk MeReKa: PEROKOK




Alhamdulillah....aku kini kembali dalam penulisan blog setelah lama meninggalkan dek kerana busy ngn Exam...so entry yang aku tuliskan ini khas untuk member2 aku,abg2 aku n semua yang digelar PEROKOK x kira jantina dan peringkat umur!!!!
Sesungguhnya aku tidak berhak mengubah org lain selain mereka sendiri mengubah nasib mereka..tetapi dengan sedikit bingkisan ini diharapkan korg sume akan dapat sedikit ilmu...bukankah ingat mengingati adalah satu sifat mulia di sisi Islam????


Kesan Asap Rokok Terhadap Isteri Perokok Adalah :
- Melahirkan bayi yang kurang berat badan
- Melahirkan bayi yang tidak cukup bulan
- Lebih terdedah kepada kanser
- Mengurangkan kesuburan dan putus haid awal

Kesan Asap Rokok Terhadap Anak Perokok :
- Lebih mudah mendapat lelah
- Mendapat jangkitan paru-paru
- Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
- Mudah menjadi perokok apabila dewasa

Merokok & Kesuburan Lelaki
Suatu kajian yang melibatkan 5,000 orang kaum lelaki cina menunjukkan bahawa golongan yang merokok lebih daripada satu paket sehari adalah 60% lebih cenderung mengalami masalah mati pucuk berbanding dengan golongan yang tidak merokok.


Merokok & Kehamilan

Kaum wanita yang merokok adalah lebih cenderung megalami kesukaran untuk menghamil, mengalami komplikasi semasa kehamilan serta berisiko tinggi mengalami keguguran bayi.

Suatu kajian yang dijalankan di Pusat Perinatal Biologi di California membuktikan bahawa ibu mengandung yang merokok sepanjang tempoh kehamilan mendatangkan impak negatif kepada jantung fetus.

Merokok & kesannya terhadap kanak-kanak
Asap rokok pasif (second hand smoke) mampu merosakkan fungsi arteri kanak-kanak, berdasarkan kajian Finnish yang diterbitkan dalam American Heart Association journal Circulation yang melibatkan 400 orang kanak-kanak berusia antara 8 hingga 11 tahun.

Selain itu, asap rokok pasif juga mengakibatkan jangkitan pernafasan dan masalah telinga serta serangan asma yang teruk dan berulang di kalangan kanak-kanak.

Merokok & Paru-paru anda
Kematian akibat kanser paru-paru adalah 22 kali lebih tinggi di kalangan lelaki dan 12 kali lebih tinggi di kalangan wanita yang merokok berbanding dengan golongan yang tidak pernah merokok. Selain daripada kanser paru-paru, 90% kematian akibat penyakit saluran pernafasan obstruktif kronik dapat dicegah dengan berhenti merokok.

cube tgk ape yg hangpa sume hisap tu....korg tgk lah sendiri bahan2 yg dibuat tuk menghasilkan sebatg rokok!!!!korg x jijik ker?????lu pikir lah sendiri. jika korg nak hisap gak rokok tu..HISAP lah..'SELAMAT BERAMAL.....'

insya ALLAH lepas ni aku post entry ttg hukum merokok mengikiut perspektif ISLAM....insya ALLAH...

KATAKAN TAK NAK PADA ROKOK

AKU BENCI ROKOK!

7 comments:

Princess Abel said...

hhaha...posting ni wajib bagi abg ding bace ni... asik merokok jer...rimas tol!!! ingat macho ker??? dah la abg ding tu parasan jejaka hot...uuuwweeeekkk~~~~

isz_one said...

hm...no comment..abel2...mcm budak2 tadika

Princess Abel said...

ish..ckp org plak..wan tu lg cam budak2 tadika...cuba tgk kat blog abel, posting bout kakak2 n abg2 yg tah bila la nak matang....hhahahha...lawak tol tgk gambo2 korang...mengalahkan budak tadika....

ader tu, cam bdk2 terencat jer....

p/s: maaf terkutuk...saya nur shafika abel binti razali memohon maaf pada sesiapa yg terasa tu...

hahhahahhahah...(katawa dgn penuh ketidak insafan)

lillah أمي هريرة said...

wan, nice post.. like it..kalau dlm fb mesti dah tanda 'like'

oh abel.... ketelusan sungguh...

Princess Abel said...

hahhaha...ketelusan ku ini adalah hasil didikan abg2 n kakak2 ppm yg x matang2...

ni sume gara2 post mrtem!!! hhahhahahah(ketawa kejam ini juga hasil didikan mereka)

p/s:lihatlah apa yg telah kamu sume buat pada diri insan comel ini?????

isz_one said...

to abel g mcm kanak2 plastik!: ape2 jer r so abel mesti ucapkan time kasih kat kitorg k!!!!hahaha

Princess Abel said...

oohhh...terima kasih - terima kasih...
sgt terharu~~~~