31.12.08

KEM BINA INSAN


Hari ini tanggal 28 Disember 2008(Ahad),aku telah joint satu lagi program ‘under’ Persatuan Ulama Malaysia(PUMPP) dengan ‘collaboration’ Pergerakan Perkhidmatan Masyarakat (PPMUSM)…..name program tu ialah Kem Bina Insan kat Permatang Pauh….

Fasi2 lelaki telah berkumpul di Seberang Perai di ‘office’ PUMPP sejak pagi Sabtu lagi.Kat situ gak aku telah berjumpa dengan Abang Izat..abang angkat aku..lame x jumpe dia….x sangka lak rambut kat kepala dia makin tebal..he2….lupe lak nak bagi tau sape fasi laki2 tu:Rahimi,Farid,Jebat,Ding,Hamdi.6 orang jer…

Fasi2 pempuan lak sampai kat Permatang Pauh malamnyer…aku sangkakan ramai fasi pempuan joint..rupe2nyer 3 orang jer(fairuz,asma HBP,abel)..terkejut aku..tapi x pe r..maybe masing2 ade hal.Aku pun macam tuk gak..time x busy baru aku joint program2 PPM….

Modul yang dibuat pada dasarnya untuk ‘student2’ sekolah rendah kat kawsan berhampiran..so aku sangat teruja….aku fikirkan ramai yang joint.Pada malam sebelum wat program kami telah di beri taklimat oleh Kak Fisah sbg ‘coordinator’ dan 2 lagi akak(lupe lak aku namenyer….)

So,sok pagi aku bangun awal dengan semangat yang berkobar2 coz dah lame aku x joint program macam ni…sem lepas berape kali jer aku joint coz terlalu busy..huhu2..sampai jerk at sane aku ‘impressed’ ramai yang datang sampai penuh dewan tu..tapi 10 orang jer…haha….nampak gayanyer bilangan fasi lagi ramai dari peserta.

Pada awalnyer setiap fasi akan dapat sekurang2nyer 5 peseta tiap fasi..tapi memendangkan hanyer 10 orang jer hanya 3 fasi jer yang terpilih iaitu Abel,aku dan Asma…aku dapat 3 orang iaitu Amer,Nur Fatimah Az-Zahrah(sedap name tu)dan Aishah…aku pun jalan kan axtiviti seperti yang terdapat dalam modul…

Aku lak ditugaskan tuk jalankan aktiviti yang last sekali iaitu’Counter Back’…oh yer aku nak citer cikit pasal adik2 ni..aku tgk pada awal program mereka memang pasif..biasa r tu maybe diorang belum kenal lagi kami..masih malu2 lagi kot..cume sorang jer yang aku nampak aktif(Ameeer)…

Lepas tu masuk aktiviti yang dijalan kan Fairus aku nampak mereka sume mengantuk..so aku amik tempat Fairus jap wat game….tujuan nyer supaya mereka lebih semengat nak dengar..x tau sama ade ape yang aku watt u berkesan ke x…haha2....

Berkesan kot...

Ha..pasal adik2 aku 3 0rang ni lak...yang Amer tu memeng aktif dari mule joint program lagi sampai abis,,tapi Fatimah ngn Aishah yang perlu aku dekatkan diri..macam2 ‘method’ yang aku wat...mengikut ‘acuan’ aku sendiri..Alhamdulillah..lame2 diorang dah leh rapat ngn aku..ni yang aku nakJ

Overall..aku rasekan ape yang kami wat ni ade matlamatnyer dan ia tercapai..walaupun bilangan peserta nyer sikit..Sebelum program abis aku ade tanyer beberapa pandangan fasi2 tentang bilangan peserta tu..diorang kate kita nak KUALITI bukan KUANTITI..tu memeng betul..tapi ‘in my opinion’..kalo boleh KUALITI tu perlu seiring sekali ngn KUANTITI...baru lah aku nampak program ni betul2 berjaya setimpal dengan usaha penggerak..alang2 menyeluk pekasam..nampak gaya nyer pengerak2 mesti kene cari cara lain tuk menarik minat bilangan peserta yang lebih ramai..lagi best..tu pandangan aku r...jangan lah asyik bile wat program jer fasi lagi ramai dari peserta...hehe2..tapi Kem Bina Insan ni memeng BEST n x mungkin aku lupekan......

Hmmm...lepas ni aku x atu bile aku boleh joint program mcm ni..aku pun dah mule busy ngn projek2 yg semakin banyak.Cume aku sentiase doakan PPMUSM akan sentiase berjaya dengan haluannyer..amin....

2 comments:

abel said...

huhuhu... betol, betol, betol...
adik2 tu mmg sgt cute...
hope sgt dpt jumper dorg lagi...

tau x, abel cam kekok skit la, coz abel x penah layan budak2 kecik lebih dari 30 minit...hehehe...

but u'hv done a vry gud job...:)

lillah said...

abel...

nape abel x join prog kAseh yg baru ni...
huhu

sedey